nieuws pagepark

02/19/2021 - 10:46

Van papierfabriek tot levendige woonwijk

Floor Visschers - Van Wijnen Projectontwikkeling

In mijn werk als ontwikkelaar bij Van Wijnen Projectontwikkeling merk ik dat we voornamelijk bekend staan als bouwer, maar niets is minder waar. We pakken ook ontwikkelingen in alle soorten en maten op. Een grote ontwikkeling waar ik bij betrokken ben is de totale gebiedsontwikkeling van het Pagepark in het Limburgse Gennep. Dit is een diverse woonwijk met in totaal 356 nieuwbouwwoningen, waarvan al 320 woningen zijn gerealiseerd. Binnenkort gaat de allerlaatste fase in verkoop waardoor er een einde komt aan een jarenlange gebiedsontwikkeling. 

 

Papierfabriek Gennep
De naam van het Pagepark is een knipoog naar de PApierfabriek GEnnep die voorheen op deze plek stond. De fabriek, die bekend stond om de productie van het toiletpapier van Popla en Page, werd steeds meer omringt door woningen. De vervuiling van de papierfabriek was niet wenselijk en de sluiting van de fabriek was vanwege een fusie onvermijdelijk. Daarom werd deze in 1999 gesloopt. Samen met de gemeente Gennep en de stedenbouwkundigen van SAB zijn mijn voorgangers gestart met de herontwikkelingen van het voormalige fabrieksterrein. In 2004 is de samenwerkingsovereenkomst getekend en heeft Van Wijnen de grond overgenomen waarna er gestart kon worden met de bodemsanering en het bouwrijp maken van de grond door onze civiel partner Roseboom. Vervolgens zijn in 2005 de eerste woningen op het Pagepark gebouwd.

 

 

Pagepark nieuws
 

Nieuws Pagepark

Bron: Papierfabriekgennep.nl

 

Rijke historie in de wijk
Voordat de papierfabriek de locatie in gebruik nam, werd deze locatie gebruikt door de spoorwegen. Het Pagepark kent dus een bijzondere historie. Deze geschiedenis hebben we terug laten komen in de namen van de straten en woningtypes. Zo hebben we veel wegen vernoemd naar elementen uit de fabriek en naar de herkenbare plekken, zoals de Papierschepper, de Watertoren maar ook de Dieseltram. Deze laatste straat staat symbool voor het spoorwegverleden van de locatie en de treinverbinding naar de fabriek. De oude locomotief zie je ook terug bij de rotonde van een van de hoofdwegen van Gennep. Ook hebben we samen met de architecten van onder andere Weusten Liedenbaum, Palazzo, Venster en SD&B de wijk een klassieke maar toch eigentijdse sfeer gegeven die past bij de historie van de plek. De huizen hebben namelijk een zogeheten stationsarchitectuur. Dit is een rijkelijke architectuur met veel details zoals erkers, overstekken en Franse balkons.

 

Pagepark nieuws

 

Marktgericht ontwikkelen
Voor de kleine Limburgse vestingstad is het Pagepark een forse en omvangrijke ontwikkeling. Het toevoegen van 356 woningen is erg veel voor Gennep, dat ruim 4.100 huizen telt. In het begin is er een blauwdruk gemaakt voor de gehele wijk. De praktijk leert echter dat een dergelijke gebiedsontwikkeling door één of soms zelfs meerdere crisissen gaat waardoor de markt en de vraag flink kunnen wijzigen. Samen met de gemeente hebben we daarom besloten om een andere weg in te slaan. We zijn echt van top down naar bottom up gaan ontwikkelen, we hebben op basis van de resultaten van een marktonderzoek de blauwdruk aan de kant geschoven en het programma volledig aangepast aan de actuele huisvestingsvraag.

 

Laatste fase
In de loop der jaren is het Pagepark gegroeid naar een heuse woonwijk met nu 320 woningen. Waarbij de centrale groene loper het hart vormt van de wijk. Ik vind het leuk om te zien dat er naast woningen inmiddels ook voorzieningen zijn, zoals een kinderdagverblijf, huisvesting voor dementerenden en op korte termijn een mond medisch centrum. Dit zorgt voor een fijne reuring in de wijk. Op dit moment zijn we bezig met de allerlaatste fase voor het Pagepark. Aan de straat de Rijssenbeeklaan, die vernoemd is naar de Nijmeegse oprichter van de papierfabriek P.E.M. Rijssenbeek, komen 36 levensloopgeschikte woningen en starterswoningen van ons innovatieve woonproduct Fijn Wonen. Hiermee is de wijk straks echt klaar.

 

Pagepark nieuws

Pagepark nieuws

De Rijssenbeeklaan

 

Meer dan bouwen
Bij het Pagepark zijn we gebiedsontwikkelaar van A tot Z. Doordat we als gebiedsontwikkelaar jarenlang betrokken zijn bij de ontwikkeling van een gebied, merk ik dat we hele korte lijnen hebben met de bewoners. Dit vind ik persoonlijk een heel mooi voorbeeld dat Van Wijnen niet alleen landelijk georganiseerd is, maar ook heel lokaal betrokken is. Hier spelen wij vanuit projectontwikkeling ook heel goed op in. De projecten waar wij ontwikkelen, liggen dicht bij onze woonplek. Zo ontwikkel ik voornamelijk projecten in de omgeving van Nijmegen. Hierdoor ben ik niet alleen goed op de hoogte van het nieuws in mijn regio, maar rij ik ook zo naar een opdrachtgever, een klant of het project toe.